Koža i voda

Koža i voda

11. travnja 2022.

Pričajmo malo o vodi i njezinoj važnosti u zdravlju i izgledu kože. Zašto baš sada? Bliže nam se sunčani i topli dani, kada smo skloni zaboraviti koliko nam je taj jednostavni spoj kisika i vodika potreban i kako se to stanje odražava na cijelokupni organizam.

Zdravlje kože se gradi iznutra.

Svaka stanica našeg tijela treba vodu. Možda vi nemate potrebu iskapiti veliku čašu vode, ali vaša je koža treba, jer se na tom našem najvećem organu opažaju prvi znaci dehidracije. Svakodnevnim unosom mora se nadoknaditi sva voda koja se raznim fiziološkim procesima izlučila iz organizma. Koža vodu dobiva iz vode prisutne u tijelu, dok dio te vode dospijeva u slojeve epiderme. Mala količina, izgubi se isparavanjem, a preostala se zadržava u rožnatom sloju, gdje se povezuje s lipidima od kojih je sastavljena svojevrsna vezivna tvar što povezuje stanice. Zbog nedostatka vode, vezivno tkivo slabi, slabe i vlakna kolagena i elastina pa koža gubi napetost i elastičnost, postaje opuštena, naborana i beživotna.  Upravo taj manjak vode uzrokuje dehidracijske bore i umorno, a te posljedice mogu osjetiti svi tipovi kože; suha, masna, kombiniranaali i normalna.

Izvor: Pexeles

Potrebno je automatski uzimati vodu u nekoliko gutljaja, u malim količinama tijekom cijelog dana. Najbolje je u tu svrhu vodu držati pokraj sebe ili staviti na neko vidljivo mjesto na koje nam pogled često skreće. Na taj način potaknut ćemo stvaranje uvjetovanog refleksa uzimanja vode. To je dobar način održavanja ravnoteže između unosa i izlaza vode iz organizma.

Hidracija kože iz vana

Koža se može hidratizirati kremama za lice te losionima za tijelo, no treba voditi račina da ne sadržavaju alkohol jer on pospješuje isušivanje kože. Prema koži treba postupati nježno i ne smije ju se ostaviti bez zaštite od vremenskih uvjeta, bilo ljetnih ili zimskih, stoga obratite pažnju i na temperaturu vode pri umivanju i tuširanju, jer vrela voda također može bespotrebno isušiti kožu. Isušiti je također mogu agresivni preparati za čišćenje kože, stoga bi bilo potrebno provjeriti sastav svakog takvog proizvoda. Ukoliko mnogo vremena provodite u zatvorenom prostoru valjalo imati sa sobom sprej bočicu ovlaživača kojom ćete nekoliko puta dnevno ovlažiti i osvježiti lice.

Ovlaživače/tonike dobro je nanositi odmah nakon umivanja, kada su pore kože otvorene, a zatim odmah nanijeti hidratantnu kremu kako bi se najbolje iskoristili svi važni elementi iz proizvoda. Također, zabluda je da kožu sklonu aknama ne treba hidratizirati jer ukoliko je uopće ne hidratizirate, koža će proizvoditi još više ulja nastavljajući kontradiktorni ciklus izbijanja akni.

Osim na koži lica, ne zaboravite bogato tretirati kožu vrata i dekoltea, te svakom proizvodu dajte šansu 6-8 tjedana. I naravno, u svojoj rutini budite dosljedni.

Čudesni hijaluron

Kako biste pomogli svojoj koži da ostane hidrirana, podarite joj kvalitetne proizvode. Vodite računa o tome da odaberete proizvode namijenjene potrebama vaše kože. No kada je hidratacija u pitanju, ne vrijedi pravilo da je manje zapravo više, s hidratacijom ne možete pretjerati.  Najjači igrač u hidratantnim proizvodima za njegu kože lica definitivno je hijaluron. Potpuno prirodna i sigurna supsatnca, koju i sami imamo u tijelu, pravo je blago u kozmetičkoj industrij. Po kemijskom sastavu veoma je dugi lanac molekula ugljikohidrata, koji imaju sposobnost  zadržavanja i vezivanja velikih količina vode.  U ljudskom tijelu možemo ga pronaći na više mjesta: pupkovom tračku, sinovijskoj tekućini, očnoj vodici i hrskavici, a čak 50% ukupnog hijalurona u tijelu, nalazi se upravo u našem najvećem organu- koži.

Hijaluron osigurava potrebnu količinu vlažnosti što kožu čini elastičnom i fleksibilnom. Zadržava mnogo veću masu tečnosti od vlastite mase, tako 1 gram ove supstance u stanju je vezati za sebe čak 6 litara vode.

S obzirom na to da se hijaluron prirodno nalazi u tijelu, rizik za alergiju je jako mali. Na koži se već obično tijekom dvadesetih stvaraju sitne bore, a vremenom one postaju sve uočljivije. Hijaluron, sa svim svojim svojstvima, definitivno pozitivno utječe na sva ova stanja, pa je osim za hidrataciju, odličan dodatak anti-age kozmetici i definitivno treba biti uvršten u svaki anti-age ritual. On će regenerirati kožu, a može joj vratiti i mladalački sjaj i ublažiti fine bore.

Bilo da su u pitanju kreme, fluidi, serumi, nije preporučeno da sadrže više od 5% hijalurona u svome sastavu, jer u suprotnom dodatno će isušiti kožu. u početku, zbog veličine molekula ovakvi proizvodi nisu ulazili duboko u dermis i jedino što su činili je zaštita i vlaženje kože u gornjem sloju. No kako se kozmetička industrija razvija, tako nastaju i proizvodi s djelomično fragmentiranom veličinom hijalurona i u takvom oblik prodre u dublje slojeve kože.
Ovakvi tipovi proizvoda na koži djelovanje imaju do 8 sati.