Njega kože u doba Corone

Njega kože u doba Corone

2. travnja 2020.

Udobnost nikada nije bila traženija, jer većina dana provodi se u vlastitim domovima bez posjeta. Kratka, uska i priljepljena odjeća na zasluženom je odmoru, baš kao i obuća s visokim potpeticama. Javlja se želja i mogućnost da udobnost probije sve granice, ali i za sada taj nivo nije postignut. Zašto?

Za potpuni osjećaj ugode, najvažnije je osjećati se udobno u vlastitoj koži. Koža je organ obrane raznih vidljivih i nevidljivih čimbenika. Učestalo pranje i dezinficiranje ruku, tuširanje, nošenje zaštitne maskice, ostavlja mnoge neželjene posljedice na koži. Ona postaje suha i djelomično oštećena. Potrebno je poduzeti određene mjere kako bi se te posljedice umanjile, te voditi posebnu njegu kože kako bi se i sama brže i učinkovitije obnovila čime bi ponovno bila u funkcij prvog štitnika organizma.

Čisti s mjerom!

Sapun, topla voda i antiseptici su jaki saveznici u borbi protiv širenja zaraze. Pranjem ruku uklanjaju se patogeni zarobljeni u prirodnim uljima u koži, dok ih antiseptici na bazi alkohola ubijaju omekšavajući njihove membrane. Koža ruku/šaka ima iznimno malen broj žlijezda lojnica, a time i siromašnu lipidnu barijeru, stoga učestalo pranje i dezinficiranje ruku dovodi do pretjerane osjetljivosti, perutanja, pucanja kože, pa čak i do bolnog i neugodnog krvarenja. Stoga je potrebna posebna prevencija, ali i vrhunska njega, kako bi se što je više moguće smanjilo oštećenje kože.

Za početak, potrebno je koristiti sapune bez agresivnih supstanci koje će dodatno naškoditi trenutnom stanju. Idealni su sapuni na bazi pčelinjeg voska i propolisa uz dodatak prirodnih ulja koja imaju regenerativna svojstva poput smilja i ruzmarina. Ovakvi proizvodi za uklanjanje nečistoća ne posjeduju ništa manju kvalitetu uklanjanja nečistoća i patogena sa površine kože, već samo obavljaju isti posao uz manju kolateralnu štetu. Propolis i eterična ulja poput čajevca, poznati su kao jedni od najpoznatijih prirodnih boraca protiv patogena, te su u ovakvim sapunima izvrsni saveznici koži, dok će izostanak agresivnih umjetnih supstanci u proizvodu za održavanje higijene, umanjiti nepoželjne reakcije kože.

Novi izgled-Ingea bio sapuni

Njega nakon svega

Visokohranjive kreme namijenjene suhoj i oštećenoj koži su ‘must have’ u njezi ruka nakon učestalih higijenskih radnji. Poželjni su preparati na bazi visokokvalitetnih maslaca/ulja koji se lako upijaju  te koji se tope u dodiru s kožom. Proizvodi koji obiluju vitaminima D i E te provitaminom A , prvenstveno će štititi kožu, dubinski hraniti i hidrirati kožu, te će potaknuti na brže regeneriranje.Karite maslac posjeduje izvrsnu sposobnost dubinske hidratacije kože, iznimno je učinkovit pri tretiranju raznovrsnih kožnih oštećenja, te vraćanja lipidne barijere kožu ruka u balans.

Savjet plus: prije spavanja na ruke nanijeti deblji sloj kreme/maslaca na bazi karite maslaca. Preko navući pamučne rukavice.

 Preporučuje se izbjegavati sredstva koja u sebi sadržavaju agresivne supstance poput parabena, umjetnih boja i mirisa, sulfata i naftnih derivata.

Udobnost u koži tijela

Osim ruku, posebnom režimu izložena je i koža cijelog tijela koja učestalim tuširanjem gubi zaštitni sloj prirodnih ulja u sebi. Osim izbjegavanja agresivnih higijenskih proizvoda, koži tijela možemo pokušati vratiti prirodna ulja na jedan mehanički način- pilingom. Osim što se pilingom koža tijela temeljito čisti i prokrvljuje, čime potiče samoobnavljanje,  koža ostaje nahranjena kvalitetnim sastojcima. Piling se nanosi kružnim pokretima, te se zatim ispire. Nakon posušivanja, kožu je poželjno dodatno nahraniti bogatim maslacom kako bi koža, u kojoj još uvijek krv užurbano cirkulira, upila što dublje u svoje slojeve sve benefite koje proizvod nudi. Piling je poželjno raditi u večernjim satima jer se nakon tretmana nije poželjno izlagati UV zrakama.

 Lice koje zrači

Zaštitne maske, u većini slučajeva načinjene od sintetičkih materijala koje ne dopuštaju protok zraka, zaštitne naočale, manjak boravka na suncu i sviežem zraku, mogu ozboljno naštetiti koži lica. Njega kože lica je iznimno kompleksna, te ju je veoma teško generalizirati i dati neke opće savjete. Svaka koža je priča za sebe i potrebno je prilagoditi njegu na osnovu starosne dobi, tipa kože, anamneze… no u daljnejm tekstu nalaze se neke opće smjernice.

Iako možda ne napuštate svoj dom svakoga dana, time i ne nanosite make-up, koži lica je ipak potrebna svakodnevna  higijena i njega. Ne zaboravite svakodnevno osvježiti kožu lica, te svojom omiljenom umivalivom ukloniti površinske nečistoće, a barem jedan put na tjedan odraditi temeljno mehaničko čišćenje pilingom. Ukoliko napuštate dom te boravite u kontaktu s drugim ljudima, kožu lica dezinficirajte blagim tonikom u prskalici na bazi čajevca. Osim temeljitog čišćenja, ne zaboravite i kreme za lice: u dnevnoj varijanti zaštitne i ukoliko boravite na suncu kreme za SPF, te večernje hranjive kreme.