Sve što trebate znati o samopregledu dojke!

Sve što trebate znati o samopregledu dojke!

13. listopada 2021.

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene starije od pedeset godina, no u najnovije vrijeme rak dojke se sve češće javlja u mlađih žena, posebice u četrdesetim godinama života. Muškarci također mogu oboljeti, ali znatno rjeđe nego žene.

Zašto je bitan samopregled?

Ranim otkrivanjem raka dojke prognoza bolesti značajno se poboljšava. Najbitniju ulogu u ranom otkrivanju raka dojke imaju same žene. Jedna od najboljih metoda ranog otkrivanja raka dojke su redoviti samopregledi. Neizmjerno je važna ali nedovoljno usvojena navika svake žene starije od 20 godina.

Kada i kako krenuti sa samopregledima?

Što se prije krene sa samopregledima, ranije će se usvojit spoznaja o strukturi i ponašanju vlastitih dojki. Dojke su organ građen od žlijezda s nizom izvodnih kanala, od masnog tkiva, veziva i ligamenata, individualno prisutnih u različitim omjerima. Dakle, riječ je o strukturama koje uvijek stvaraju različite, veće ili manje, tvrđe ili mekše kvržice dostupne pipanjem. Veliku ulogu na izgled, struktturu i status dojki imaju i hormoni, stoga se dojke ponašaju drugačije u različito vrijeme menstrualnog ciklusa. Upravo zbog toga važno je vršiti pregled u isto vrijeme, a optimalno je sedmi dan ciklusa. Bit samopregleda je zapamtiti strukturu svoje dojke. Upornim pipanjem i pretraživanjem dojki svaka žena treba postići da zna točan raspored svih struktura u njima, da dobro upozna sve kvržice kako bi među njima mogla napipati svaku novu promjenu.

Kako odraditi kvalitetan samopregled?

Svaki samopregled dojke sastoji se od nekoliko koraka. Prvi je korak promatranja ili inspekcija. Stanite ispred ogledala te dobro pogledajte dojke; oblik, strukturu, boju. Okrenite se bočno i ponovno promotrite. Zatim dignite desnu ruku i detaljno pogledajte desnu dojku. Primjetite li neke promjene, zatezanja, ulegnuće kože. Ponovite s lijevom dojkom isto. Za kraj dobro proučite bradavice. Postoje li promjene na njima?

U sljedećem koraku nazvanog i palpacija, slijedi pregled opipa tkiva. Za učinkovit samopregled te maksimiran kontakt između prstiju i dojke, namažite ih uljem za tijelo ili ako ste u kadi, nasapunajte. Pregled dojki trebao bi se obavljati stojećki i sjedećki jer se neke promjene najbolje mogu opipati u određenom položaju. Bitno je da desna ruka pregledava, odnosno pipa, lijevu dojku, a lijeva ruka desnu dojku. Spojite jagodice dva ili tri prsta kako biste povećali površinu pipanja i mogli potencijalno napipati i najmanje kvržice.

Jagodicama desne ruka počnite s pipanjem gornjeg dijela pazušne jame praveći male kružne pokrete.
Nakon toga prijeđite na druge dijelove dojke radeći tri kružna pokreta različitih intenziteta. Počnite s nježnim i površinskim pokretima, a završite s dubinskim u tkivu dojke.

Pokušajte pojedine dijelove uhvatiti jagodicama prstiju obje ruke od kojih gornja pipa dojku, a donja pridržava kako bi osjetili još jače strukturu dojke. Zbog preciznijeg pregleda, pokušajte pregledavati po četvrtinama dojke te nakon pregleda svih četvrtina opipajte cijelu dojku u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smjeru. Pritisnite bradavicu te provjerite iscjedak te izrasline na bradavici i areoli.

Ponovite postupak iz ležećeg položaja, no desnu ruku prvo postavite bočno uz tijelo te ju zatim podignite iznad glave kako bi se dojka podignula, a samim time i potencijalne kvržice pomaknule i postale opipljivije.

I na kraju…

Samopregled je poželjno raditi do kraja života, promjene se u tijelu uvijek događaju tako u svako doba može doći do promjene na tkivu dojke. Odredite dan u ciklusu (npr. sedmi dan ciklusa) i ponavljajte svaki mjesec pregled isti dan. Ukoliko nemate cikluse, odredite jedan dan u mjesecu. Možda bi jedan papirić s datumima kada ste odradili svoj samopregled u Vašoj kupaonici bio idealan podsjetnik na ovih desetak minuta #zatebe, koje Vam mogu spasiti život.