Planeto, što si bez pčele?

Planeto, što si bez pčele?

22. travnja 2020.

Na današnji dan obilježava se, pedeseti po redu, Dan planeta Zemlje. Svakog 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta, mislimo na naš dragi planet, ali ove godine posebnu pozornost daje se i postojanju jednog nježnog bića – pčele! Cilj obilježavanja ovog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosustavima i urbanim zonama, uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zatopljenja i klimatskih promjena, kako bi svjetska populacija postala svjesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila negativan utjecaj na životnu sredinu.

Krhko biće od životne važnosti

Maleni insekt, naseljen na svim kontinentima osim Antarktika, za ishranu sakuplja cvijetni polen, kao izvor bjelančevina i cvijetni nektar kao izvor ugljikohidrata. Pčela može narasti od 2 mm do 4 cm. Društveni su kukci koji u prirodi žive u šupljinama drveća ili stijena, no čovjek ih je pripitomio i sagradio im košnice, u kojima na vrhuncu sezone može biti i do 80 000 jedinki. Na prvi pogled se čini da unutar košnice vlada strašan nered, no pčele su vrlo organizirane. Svaka zna svoju ulogu: hraniteljice, graditeljice, čistačice, stražarice te sakupljačice koje u košnicu donose nektar, pelud, propolis i vodu.

Ako nestane pčela, nestat će i ljudi!

Pčele u ekosustavu imaju jednu od najvažnijih uloga. Osim što proizvode med, propolis i ostale ljekovite proizvode, također doprinose ekosustavu na način da oprašuju biljke. Kukci, među kojima su dominantne pčele, oprašuju oko 80% biljaka na Zemlji. Prinosi jabuka, krušaka i šljiva, primjerice, i do 90% ovise o uspješnom oprašivanju pčela.  Posljednjih nekoliko desetljeća pčele su počele odumirati alarmantnom brzinom. Smanjenje broja pčela s vremenom će dovesti do toga da najdraža prirodna i neprerađena hrana postane slabo dostupna. Također će dovesti i do povećanih cijena mnogih biljaka, povrća i voća koje svakodnevno jedemo. Iako je već bilo pokušaja da se zaustavi njihovo odumiranje, pčele i dalje ugibaju.

 Zašto pčele ugibaju?

Pčele inače umiru zimi, no pčelari su pronalazili prazne košnice ili košnice u kojima su bile samo mlade pčele što je izazvalo veliku uzbunu.  Mogući uzroci su paraziti, smanjenja obilnost i raznolikost divljih cvjetova i genetski modificirana hrana, koja stvara vlastite sintetičke pesticide, koji ubijaju pčele te druge vrste i njihova staništa.  Poljoprivrednici se sve više koriste herbicidima i insekticidima. To je dovelo do fenomena nazvanog Poremećaj kolapsa kolonija ili CCD poremećaj-  stanje kada pčele postanu toliko dezorijentirane i zatrovane da više ne znaju pronaći put u svoju košnicu, ili kada, nakon povratka u košnicu, uginu od trovanja.