Što sve trebamo znati o imunitetu?

Što sve trebamo znati o imunitetu?

20. ožujka 2020.

Medicinski  pojam koji označava sposobnost organizma da se obrani od opasnosti naziva se imunitet. Infekcije, bolesti, strana tijela, samo su neke od opasnosti koje u organizmu mogu prouzročiti štetu. Imunološki sustav štiti nas na način da prvo stvara barijeru koja sprječava strana tijela ili antigene da uđu u naš organizam, a ako u tome ne uspje, pokreće proizvodnju bijelih krvnih stanica ili leukocita, koji napadaju i uništavaju strana tijela.

Ukoliko dođe do neke vrste infekcije, to je znak da imunološki sustav/ imunitet nije uspio u svojim misijama da uništi stranu tvar u organizmu prije no što se počela umnožavati. Kako bi ovakav propusti imunološkog sustava-imuniteta, bile malobrojnije, javlja se pojam „jačanja prirodnog imuniteta“. No koliko je uopće to moguće s obzirom da je riječ o jednom velikom sustavu unutar organizma, a ne jedinki.

Održavanje imunog sustava

Jedna od glavnih odredbi kojom bi se mogao održavati i jačati imuni sustav je svakako zdrav način života. Redovan i kvalitetan san, raznovrsna i umjerena prehrana, izbjegavanje stresa, nekonzumiranje alkohola, cigareta i droga, redovna tjelovježbaprevencija od infekcija (održavanje higijene, izbjegavanje kontakta s oboljelima…) samo su neki od važnih čimbenika koji pogoduju održavanju imunološkog sustava. 

Nutrijenti

Nakon navršene 65.godine, imunološki odgovor je sve slabiji, što posljedično rezultira većim brojem infekcija i većom pojavom malignih oboljenja.  Najčešći znakovi smanjenja imuniteta su: osjećaj stalnog umora, bolovi u zglobovima, problemi s probavom, česte infekcije nakon čega je potrebno dulje vremena za oporavak nego što je uobičajeno.

Jačanje imunog sustava

Ishrana je ključ funkcije prirodnog imuniteta. No kako, pogotovo u zimskom periodu, nemamo dostupne sve nutrijente, potrebno je koristiti dodatke prehrani kako bi se taj nedostatak nadomjestio. Kao prevenciju, ali i potpuni pristup obrane organizma od infekcije, u terapiju je uvijek dobro uključiti pčelinje proizvode, ljekovite biljke i eterična ulja.

Neprerađen, prirodni med je pun enzima, vitamina i minerala. Deluje kao antioksisdans koji se bori protiv slobodnih radikala. Naravno, iznimno je kvalitetan izvor energije.

Osim meda, važnu ulogu zauzima i propolis. Znanstvenici su otkrili da propolis sadrži preko 300 prirodnih sastojaka, uključujući aminokiseline, kumarine, fenolne aldehide, polifenole, kinine i steroide. Matična mliječ bogata je bjelančevinama, vitaminima, mineralima, enzimima i aminokiselinama. Nutricionisti je drže najsavršenijom namjernicom.

Cvjetni prah, također poznat kao polen i peludna zrnca, jedna je od najzanimljivijih pojava u prirodi kojom se čovjek može hraniti. Po definiciji, radi se o muškim spolnim stanicama brojnih biljaka na koje pčele nailaze u letu oko košnice.

Jačanje imunološkog sustava mora biti prioritet kada želimo imati dobro zdravlje, a za to su važna tri faktora – tjelesna aktivnost, raspoloženje i prehrana. Lako je, stoga, ojačati snažan imunološki sustav ako zdravo jedemo, optimistični smo i vježbamo.